ابرچالش های اقتصاد ایران در سال ۹۵

خوانساری معتقد است برای عبور از رکود شرایط چندان مناسبی نداریم و باید بیش از گذشته تلاش کرد

رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه صنعت کشور در سال جاری نیز با کاهش تقاضا مانند سال‌ گذشته روبه‌رو خواهد بود، گفت: به ‌علت کاهش تقاضا ناشی از تأثیرات کاهش تورمی سال ۹۵ نیز صنایع کشور نمی‌توانند انتظار افزایش تقاضا در بازار داخلی داشته باشند.

مسعود خوانساری در نشست روز ملی صنعت و معدن در سالن اجلاس سران اظهار کرد: سال 94 به‌گفته بیشتر اقتصاددانان و کسانی که دستی در صنعت و تجارت کشور داشته‌اند یکی از سخت‌ترین کارهای اقتصادی طول تاریخ کشور ما به حساب می‌آید.

وی افزود: با وجود اینکه آمار بانک مرکزی هنوز منتشر نشده است اما مرکز آمار  ایران رشد اقتصاد را چند دهم بالای صفر اعلام کرده و شاخص‌های صنعتی نیز منفی بوده است.

رئیس اتاق بازرگانی صنعت، معدن و تجارت تهران ادامه داد: سال 95 پیش‌بینی می‌شود که رشد 4درصدی در اقتصاد کشور داشته باشیم که عمده این رشد مربوط به افزایش قیمت نفت است.

خوانساری تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود صنعت کشور در سال جاری نیز رشد چندانی نداشته باشد که علت آن کاهش واردات در 3ماهه اول سال جاری بوده که 13 درصد کاهش داشته است که این کاهش واردات عمدتاً مربوط به کالاهای واسطه‌ای است. در بخش صادرات نیز در این مدت 5 درصد کاهش داشته‌ایم.

وی گفت: صنعت در سال جاری با کاهش تقاضا مانند سال گذشته روبه‌رو است که علت این کاهش تقاضا همان کاهش تورمی است که براساس اقدامات خوب دولت صورت گرفته است اما کاهش تورم به هر حال اثراتی روی تقاضا دارد که اکنون خود را نشان داده است، از طرفی نیز درآمد سرانه افراد در سال‌های گذشته کاهش داشته است.

رئیس اتاق بازرگانی صنعت، معدن و تجارت تهران یادآور شد: برای بهبود شرایط صنعت کشور در شرایط فعلی باید تزریق اعتبار انجام شود تا چرخه تولید دوباره به حرکت درآید، این تسهیلات باید از طریق سرمایه‌گذاری خارجی انجام شود اما به نظر می‌رسد که جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در کوتاه‌مدت امکان پذیر نباشد و اختلافات بین مسئولین نیز در این باره تأثیرگذار است.

خوانساری در خصوص وضعیت بانک‌های کشور و همکاری‌ آنها با بخش صنعت گفت: بانک‌ها برای خود مشکلات زیادی داشته و نمی‌توانند تسهیلات مناسب را در اختیار صنایع تولیدی قرار دهند زیرا صندوق‌ آنها عمدتاً خالی است و اعتباراتی که داده‌اند برگشت نشده تا بتوانند اعتبارات و تسهیلات جدیدی اختصاص دهند.

وی تصریح کرد: تنها راهی که در این شرایط باقی می‌ماند درآمد از داخل کشور است که شامل بخش‌های ارز، سوخت و یارانه می‌شود.

رئیس اتاق بازرگانی صنعت، معدن و تجارت تهران افزود: قیمت ارز در سال گذشته متأسفانه ثابت مانده و رشد پیدا نکرده است گرچه در این مدت 60 درصد تورم را شاهد بوده‌ایم.

خوانساری اظهار کرد: باید هرچه سریعتر ارز تک‌نرخی شده و به‌قیمت واقعی خود مبادله شود. وی گفت: در اقتصاد‌های پیشرفته دنیا از سوخت، سیگار و مشروبات الکلی عوارض دریافت می‌شود، اما در کشور ما نه‌تنها از سوخت یارانه‌ای دریافت نمی‌کنیم بلکه گازوئیل به‌قیمت کم عرضه می‌شود.

رئیس اتاق بازرگانی صنعت، معدن و تجارت تهران در ادامه صحبت‌های خود درباره فشار سازمان تأمین اجتماعی به صنایع تولیدی کشور بیان کرد: به‌دلیل فشارهایی که به صنایع از سوی تأمین اجتماعی وارد شده است تعداد زیادی از کارخانه‌ها تعطیل شده‌اند یا کارگران خود را تعدیل کرده‌اند و بازرسی‌های مربوط به 10 سال گذشته را دوباره به جریان انداخته‌اند تا این سازمان بتواند دریافت بیشتری از صنایع داشته باشد.

خوانساری در پایان اظهار کرد: در شرایطی که صنایع وضعیت مناسبی ندارند انصاف نیست که سازمان تأمین اجتماعی بخواهد جبران 10 سال گذشته را انجام دهد.

ابرچالش های صنعت در ایران

آمارهای اعلام شده بانک مرکزی نشان می دهند در 5 فصل منتهی به پایان 94 تنها بخش اقتصادی که در این مدت همواره با رشد اقتصادی مثبت روبرو بوده است بخش کشاورزی است. بر اساس این آمارها در بخش نفت در همین دوره مورد بررسی شاهد روندهای متفاوتی بودیم به طوریکه در دامنه منفی 5 درصد تا بالاتر از 15 درصد فراز و فرود در این بخش دیده می شود.

 به تحلیل کارشناسان اقتصادی به دلیل آن که این بخش همبستگی فراوانی به موضوع برجام و رفع تحریم ها دارد با برداشته شدن تحریم های اقتصادی غرب علیه ایران، به تدریج شاهد حذف آثار منفی ناشی از این موضوع هستیم تاجاییکه اخیرا اعلام شده میزان صادرات نفت خام کشور و میعانات گازی به 2.5 میلیون بشکه نیز در روز رسیده است. این موضوعات باعث شد روند منفی حاکم بر بخش نفت به سرعت معکوس شود و به این ترتیب در این بخش شاهد رشد این بخش به طور فزاینده در زمستان سال گذشته هستیم.

بخش مهم اقتصادی دیگر که باز هم روند کنفی مداومی را تجربه کرده بخش صنعت و معدن است. این بخش در 5 فصل منتهی به پایان زمستان 94 در مجموع روندی منفی داشته و جز زمستان 93 که رشدی محدود را تجربه کرد در سایر فصول روند کاهشی را پشت سر گذاشته است. کارشناسان دلایل متعددی را برای نزول بخش صنعت عنوان می کنند.

 به عقیده آنها اگر رشد بخش نفت را به عنوان یک شاخص مقایسه ای قرار دهیم خواهیم دید که بخش صنعت در مقایسه با نفت نه تنها پیشرفت قابل توجهی نداشته که حتی عقب نشینی مرده است که این موضوع در آمارها مشهود است. در این بین دلایل این روند منفی صنعتی بارها مورد بررسی قرار گرفته است.

از جمله بالا بودن هزینه های تأمین سرمایه در ایران، رانت شرکت های دولتی و رقابت منفی با داخلی ها، مشکلات فضای کسب و کار در ایران، مالیات ها و عوارض، سیاست های خلق الساعه از طرف دولت و ده ها موضوع دیگر همگی از جمله مسایلی هستند که صنعت ما با آن دست و پنجه نرم می کند. در این بین اما دولت اخیرا با توجهی که به بخش خصوصی نشان داده در تلاش است تا زمینه های رونق را فراهم کند که این رونق بالطبع در بخش صنعت نیز دیده شود.

کد خبر 12257

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 3 =